Det naturlige lyset i vinduskarmen strekker ikke til for plantene våre i de mørke månedene. Derfor bør du bruke plantelys eller vekstlys fra oktober til mars, og gjerne lengre hvis du bor lengst nord i landet. Plantelys passer til både forkultivering og som en ekstra lyskilde når du dyrker innendørs.
Lys bidrar til bedre vekst
Planter trenger lys for å kunne opprettholde en optimal fotosyntese. Uten lys stopper fotosyntesen opp og planten får ikke laget næring til seg selv. Uten næring vokser røtter, stengler og blader saktere og du risikere å få spinkle og skjøre planter, som igjen gir dårlig eller ingen avling. I ytterste konsekvens dør de. Ekstra lys gjør så plantene dine vokser raskere og trives bedre, de blir rett og slett sterkere og friskere.
Tips! Planter vil alltid strekke seg mot lyset. Har du lange, ustødige og spinkle planter som strekker seg mot vinduet, så kan det være et tegn på at de får for lite lys.
Hvordan bruke plantelys?
Velg plantelys som i størst mulig grad ligner naturlig dagslys. Ved bruk av LED-belysning kan du ha lyset nærmere plantene fordi LED-lys avgir mindre varme enn tradisjonelle pærer. Plasser lyset nærme og rettet mot plantespirene, ca. 10-15 cm over, flytt høyere ettersom plantene vokser.
Tips! Det finnes mange ulike måleverdier for lys, men når det gjelder planter så er det mikromol (μmol) som er det beste målet. Den angir hvor mye lys som treffer et visst areal av planten hvert sekund. Hvor mange (μmol) per kvadratmeter og sekund en lampe avgir avgjøres av avstanden mellom lampen og planten.
Hvor lenge skal plantelyset stå på?
Mengden lys plantene får per døgn avgjør hvor lenge plantelyset må være tent. Jo sterke belysning, desto kortere tid trenger lampen å være tent, og omvendt. For sådde frø og stiklinger er ofte 12-16 timer nok. Plantene trenger nemlig også å hvile, når det er mørkt vil de ikke jobbe med å ta opp vann. Planter som står i lys hele tiden kan faktisk bli slitne. Sammenligner vi med naturen vil også solen gå opp og ned, og plantene går dermed i hvilemodus.
Tips! Bruk en timer, så slipper du å passe på å skru av og på plantelyset.
Forholdet mellom lys og varme er viktig
Det er viktig å ha riktig forhold mellom lys og varme, slik at plantene trives og ikke blir for lange og strantete. Grunnprinsippet er at jo varmere plantene har det, desto mer lys må den ha.
Tips! I de kjølige månedene eller for å få fart på frøene, bruk en varmematte.
Nelson Garden sin lystest
Felleskjøpet sitt datterselskap, Nelson Garden, har utført en test, hvor de dyrket i fire minidrivhus hvorav to av minidrivhusene sto med plantelys og to uten. På bildet kan man tydelig se forskjell. Les mer om testen her.
Andre bruksområder for plantelys
Det er ikke kun ved forkultivering og dyrking innendørs det kan vært lurt med ekstra lys for plantene våre. Under følger en oversikt.
Plantelys ved modning
Har du planter med umodne frukter når høsmørket kommer? Da kan du ta de inn og gi de ekstra lys. Slik får du ut det lille ekstra av plantene dine.
Plantelys til overvintring
Har du planter som du har tatt inn for vinteren, som pelargonier, chiliplanter og middelhavsplanter som oliventre og sitrusfrukter bør du plassere de svalt og la de få ekstra lys i 8-12 timer i døgnet. Husk at de fremdeles trenger vann, men vann sparsomt.
Inneplanter
Lyset vi får gjennom stuevinduet er ikke alltid nok for plantene våre gjennom den mørke tiden. Ekstra lys kan også hjelpe våre potteplanter gjennom vinteren, spesielt for planter som ikke står ved vinduet. Her kan du gjerne supplere med plantelys 12-14 timer i døgnet.