Du trenger ikke ha dårlig samvittighet for å ta opp kampen mot brunsneglene. De er skadedyr som har blitt et stort problem i hagene våre. De formerer seg raskt og ødelegger vegetasjon og avling.Opprinnelig hører de ikke hjemme i vår flora. Sneglen lever opprinnelig i Spania og Portugal og kom til Norge gjennom import av planter. En snegle kan legge 400 egg på ett, fra vår til høst. Eggene legges i jordhuler eller komposthauger, og de klekker etter et par uker. Aller best trives sneglen når det er mørkt, fuktig og 8-10 grader.
Hvordan forebygge brunsneglen?
Brunsneglen trenger mat, fuktighet og gjemmesteder. Tar du bort disse er du med på å forebygge snegler i din hage.
1. Hold det ryddig!
Brunsneglen trives når det er fuktig og mørkt. Ypperlige gjemmesteder er under fuktig tremateriale, stein, råtne blader og kvister, kratt og ugress. Rydd derfor bort planker, råttent hageavfall, luk ugress og klipp av greiner som ligger ned på bakken. Hold også plenen kort, da holder du fuktigheten nede.
2. Unngå favorittmaten
Brunsneglen er riktignok altetende, men foretrekker allikevel saftige planter, planter med store blomster, krydderurter, salat, grønnsaker, bær, frukt og løvetann. Under har vi listet opp noen planter sneglen ikke liker. Men husk blir den sulten nok, så spiser den det meste.
Rødbeter Kattemynte Høstfloks Løytnantshjerte Stjerneskjerm Fagerfredløs Valmue Marikåpe Peoner Lavendel Eføy Julerose |
Scaevola Astilbe Fuksia Prydgress (Festuca) Pelargonia Flittiglise Løvemunn Begonia Roser Rododendron Aromatiske kryddervekster og busker |
3. Plant i høyden
Plant i høye krukker, ampler eller i krukker på veggen, da blir det vanskeligere for brunsneglen å få tak i plantene dine.
4. Vær smart med komposten
Brunsneglene trives i komposthaugen. Plasser derfor komposten lengst mulig bort fra plantene dine. Har du en varmkompost, sørg for høy varme. Har du kaldkompost, sørg for at den har lokk eller kle den inn med en sneglekant av metall eller snegletape av kobber. Disse avskrekker sneglen da det gir en viss spenning når sneglen kryper over den. Disse kan også brukes på pallekarmer.
5. Utnytt sneglens svakhet
Snegler er bløtdyr og avhengig av fuktighet. De liker ikke å krype over områder der de er utsatt for å tørke ut. Stør derfor grus eller en litt grovere sand rundt bed og dyrkeplass.
6. Sjekk jord og planter ved innkjøp
Når du handler jord og planter bør du alltid sjekke de før du planter ut. Se etter små snegler eller snegleegg. Eggene ligger gjerne klumpvis i jorden. De er runde, små og gulhvite.
Hvordan bli kvitt brunsneglen?
Sliter du allerede med brunsnegler i hagen er det sneglfeller, midler mot snegler og sneglejakt som gjelder. Tegn på at du har snegler i hagen er spor etter slim og hull i plantenes blader.
1. Sneglefeller og sneglemiddel
Du kan kjøpe sneglefeller som er klare til bruk. De fungerer slik at sneglene kryper oppi og drukner. Eller så kan du bekjempe sneglen med et sneglemiddel som inneholder jernfosfat, som Ferramol. Ferramol er et granulat. Sneglen spiser kornet, trekker seg tilbake og dør. Midlet bør brukes fra tidlig i sesongen, når temperaturen stiger over 4 grader og fortsett til frosten kommer. Både fellene og midlene skader ikke plantene dine, og er ufarlige for mennesker og dyr.
2. Gå på sneglejakt
Det beste tidspunktet for sneglejakt er ved skumring om kvelden. Sneglen beveger seg på kvelden etter at det har blitt mørkt, nattestid, når det er fuktig ute eller etter regn. Ta med deg en lommelykt, en bøtte og noe å plukke sneglene med (hansker, pølseklype eller en stor pinsett). Sørg også for å forhindre nye snegler ved å ta eggene. Får du tatt eggene, blir det færre snegler å jakte. Sneglene legger egg om sommeren og om høsten, klumpvis i jorden.
Slik avliver du brunsneglen
Denne delen er ubehagelig synes mange, men avliv de raskt og skånsomt. Den mest effektive metoden er å klippe de i to med saks, en spade eller annet skarpt redskap. Du kan også samle de i en beholder og helle kokende vann over. Døde snegler kan komposteres eller graves ned. Du kan også bruke de som lokkemat, brunsneglen spiser nemlig sine egne og tiltrekkes av lukten.
Hjelp fra naturlige fiender
For enkelte dyrearter er sneglen mat. Amfibier, fugler, pinnsvin spiser gjerne snegler. Løpebiller tar gjerne egg og unge snegler.
Allier deg med naboene
I kampen mot brunsneglene er det lurt å alliere seg med de nærmeste naboene, slik at sneglene ikke kryper over tomtegrensene.