Hagesesongen starter til forskjellige tider i vårt langstrakte land, men for å lykkes med sesongen kan det være lurt å starte allerede på senvinteren. Da kan du rydde og planlegge vårens og sommerens hageprosjekter. Du kan også begynne i det små med beskjæring av planter og trær.
4 grunner til å beskjære
Det er mye forskning og mange meninger om det perfekte tidspunktet for beskjæring. Det viktigste er å sette av tid, slik at jobben blir gjort.
Beskjæring gjør du for å:
- Holde vekster nede
- Forme og tilpasse vekst
- Styrke planten samt øke skudd og avlinger
- Fjerne døde og uønskede tilvekster
Alle planter jobber for å opprettholde et bestemt forhold mellom rot og skudd. Beskjæring vil derfor føre til kraftig gjenvekst etter hvert som planten forsøker å gjenopprette balansen. Reduksjon av enten røtter eller skudd vil føre til redusert vekst inntil balansen er gjenopprettet.
Når skal du beskjære?
Her er våre eksperters tips til beskjæring i ulike årstider:
Vår
Mars og april er fine måneder for beskjæring. På denne årstiden beskjærer du frukttrær samt busker og trær som har blader og blomstrer om sommeren. Beskjær før vekstperioden er i gang.
Les mer om beskjæring på våren.
Sommer
Juli og august er de beste månedene for sommerbeskjæring, når buskene ha vokst seg klare for i år. Nå kan du beskjære de mer følsomme vekstene med mye sevje, en næringsrik væske som finnes i de ytre delene av veden hos tær og busker. Kirsebær-, plomme, -valnøtt- bjørk og lønnetrær er eksempler på tær som beskjæres om sommeren.
Høst
Du kan beskjære stort sett alle friske busker, planter og trær.
Vinter
Nå kan trær med barnåler beskjæres. Roser kan også beskjæres på senvinteren, før de begynner å vokse.
Husk også jevnlig beskjæring- de fleste busker og trær bør beskjæres jevnlig for å fornye veksten og for å fjerne døde og skadede grener.
5 enkle tips om beskjæring
- Fjern døde, skadde eller tynne grener som ikke har båret blomster eller frukter. Dette kan gjøres fortløpende gjennom hele året.
- Klipp ca. 0,5 cm. over nytt skudd.
- Grenene skal vokse utover, ikke innover eller på kryss.
- For best resultat, bruk så skarpt redskap som mulig.
- Forsøk å ikke beskjære frukttrær for hardt. Det fører til kraftig vekst av skudd som vokser rett opp, og som det ikke blir blomster eller frukt av.
Hva trenger du av redskap?
For grener som er under 20 mm. tykke er det praktisk med en liten beskjæringssaks. Gjerne en med såkalt utveksling som betyr større åpning og mer kraft. Disse saksene er beregnet på små grener og kvister, samt forming av trær og busker.
For grener som er over 20 mm. tykke trenger du større verktøy, som f.eks. rydningssaks. Velg en med såkalt utveksling, da dette kan være tungt arbeid.
For beskjæring høyt oppe eller langt nede er en multikutter med teleskopskaft godt egnet. Til forming og rydding er hekksaks og øks nyttige hjelpemidler. I tillegg finnes det smarte og praktiske redskaper til ulike behov.