31.07.2023 | Felleskjøpet

Har du plukket frukt eller bær og vil bruke det til noe? Flott! Ikke mulighet til å plukke selv? Finn produsenter av for eksempel jordbær, bringebær og epler. Noen butikker selger også egne bær ment til sylting.

Før i tida kokte man saft og syltet bær og frukt hovedsakelig fordi det var rimeligere. Du sparer fortsatt penger på gjøre dette selv. Samtidig får du full kontroll på hva det ferdige produktet inneholder, og du kan nyte smaken av frukt og bær hele året – rett fra fryseren. Du kan bruke nesten alle typer frukt og bær i saft og syltetøy og lage mange gode smakskombinasjoner. 

Kom i gang

Rens bærene og luk ut dårlige bær. Bruk de bærene som er friske og nyplukkende. Dårlige bær får ikke bedre smak når de syltes. Husk på god hygiene. Vask hender og bær godt. Flasker og krukker som skal benyttes kan med fordel kokes før bruk, og lufttørkes.

Rørte bær - syltetøy på 1,2,3

Rørte bær- den enkleste varianten!

1) Rør bærene sammen med sukker og eventuelt frysetøy(Certo o.l) i en bolle

2) Hell syltetøyet over i små bokser eller annen emballasje, og sett det i fryseren

3) Enda enklere: Frys friske bær som du senere kan ta opp og bruke til syltetøy, desserter eller saft

Slik lager du syltetøy

Hell bær, sukker og syltesukker, som inneholder pektin, over i en kasserolle og kok opp under omrøring. Et tips er å lage små porsjoner om gangen. Fjern skummet som danner seg på toppen før du heller det over i rene og sterile glass. Sett lokket på med en gang. Vakumm vil dannes når det kjøles ned. Oppbevar mørkt og gjerne kjølig.

Slik lager du egen gelé

Bruk bær som er rike på pektin, altså de som inneholder mye stivelse (f.eks. tyttebær, rognebær og tranebær). Med riktig mengde syre og sukker vil pektinet svelle og gjøre saften om til gelé. Bær som inneholder lite pektin kan blandes med andre bær som inneholder pektin, eller syrlige og lite modne epler. Du kan også bruke tykningsmidler som syltepulver eller flytende pektin som du får kjøpt i de fleste dagligvarebutikker. Rips, solbær og stikkelsbær har også en del pektin, så lenge de ikke er overmodne. Du kan også blande ulike typer bær, eller bær og frukt.

Slik lager du saft

Du kan enten bruke saftkoker eller kaldrøre bærene. Kok bærene i en kjele sammen med vann eller bruk saftkoker dersom du skal lage mye på én gang

Beregn to-tre desiliter vann per kilo med bær. Når bærene blir myke og gir fra seg saft, siler du bærene gjennom et sileklede uten at bærene knuses. Kok opp saften, og smak til med sukker.

Server saften rett etter at du har laget den, eller hell den i rene og steriliserte flasker for å kunne nyte sommerfriske bær og frukter utover høsten og vinteren. Oppbevar saften kaldt, eller frys den ned.

Trenger du mye utstyr?

Faktisk ikke! Du kommer langt med redskaper du allerede har på kjøkkenet, som bakeboller, sleiver og kjele.En bærplukker er kjekt når du skal plukke bær, og et stativ med sil gjør det lettere å sile saften. Dersom du har planer om å lage saft med jevne mellomrom, vil det være lønnsomt med en saftkoker. For å lage mos eller desserter av for eksempel epler, er en fruktpresse et nyttig verktøy.

Frysetips

Når du skal fryse bær lønner det seg å bruke de beste bærene. Unngå å tilsette sukker, da blir bærene fort bløte. Smak heller til når du skal bruke de. Skal du bruke bær til pynt kan det være lurt å fryse de ned hver for seg på et brett. Tin alltid bærene i kjøleskap, da blir de best og mindre bløte.