Etter en lang vinter er det lurt å la plenen få hente seg igjen før du begynne å tråkke på den og stelle med den, da unngår du at plenen blir leirete og stygg. La den tørke opp før du begynner.
1. La plenen vokse
La plenen vokse litt og klippe et par ganger før du tar fatt på plenstellet.
2. Luft plenen
En gressplen trenger luft. En etablert gressplen vil etter hvert danne et kompakte lag av røtter og dødt gress som kalles filt. Filtlaget gjør at plenen ikke får nok luft og det blir vanskelig for vann og næring å trenge ned i jorden. Bruk en myk plastrive til å fjerne løv og gammelt gress.
Alternativt kan du lufte plenen med en plenlufter, slik sikrer du luft til røttene, drenering og fjerner mose og ugress. Rak etter bruk av plenlufter.
Å luftet plenen kan du gjøre en til to ganger i året, en gang i begynnelsen av sesongen og en mot slutten. Det er viktig at plenen er i god vekst både når den luftes og i tiden etterpå. Plenen bør være 3 år gammel før første lufting.
Pass på grensekabelen og guidekabelen nede i bakken hvis du har robotgressklipper.
Se utvalget vårt av plenluftere
3. Legg toppdressing på gressplenen
Våren er en fin tid for å legge toppdressing.
Har du fått nakne flekker og humper i plenen? Det kan du reparere med en såkalt toppdressing, en jordforbedring tilsatt næring, molt, kalk og sand, skreddersydd til å stimulere vekst.
Legg toppdressingen rett ned på flekken. La det være en liten topp, da den vil synke de neste dagene. Klapp forsiktig og strø plenfrø over.
Du kan også spre toppdressing over hele plenen for å gi gresset bedre vekstvilkår. Toppdressing gir en luftigere jord slik at vann og næring kommer bedre til og gresset vokser bedre og tettere. Toppdressing reparere også dumper og ujevnheter, slik at plenen blir jevnere og enklere å klippe.
Begynn med å klippe gresset og rak bort alt klipp. Spre ut hauger med toppdressing og rak ut. Det kan ta noen dager og opptil en uke før toppdressingen har forsvunnet ned i plenen.
4. Så eller etterså gressplenen
Etter raking, lufting og toppdressing, er det tid for å etterså, hvis det er behov. Helst tidlig i mai, eller i slutten av august. Vertikalskjæring og toppdressing forbereder plenen godt til å holde på fuktighet. Ikke vann for mye, slik at gressfrøene flyter bort og klumper seg, men hold gresset passe fuktig.
Om sommeren er det ofte sterkere sol og tørt, slik at det blir litt vanskeligere å få fart på etableringen. Da kan det være nødvendig med mer vanning.
Om høsten er det varmere temperaturer i bakken enn om våren, og dermed etablerer gressfrøene seg enklere og raskere. Det er fremdeles varmt, men samtidig fuktig nok både i luften og i jorden. De nye gressfrøene får mindre konkurranse fra ugress.
- Såvogn/spredervogn gir jevnest fordeling. Strø frøene på kryss og tvers over hele arealet.
- Hvis du sprer for hånd er det lurt å dele frømengden i minst to og strø først på langs og deretter på tvers.
- Bruk 1,2 - 1,5 kg. frø pr. 100 m2. Mold lett ned med ei jernrive, maks 1 cm. dypt.
- Til slutt: valse over med en plenvalse. Det gir frøet god jordkontakt og mer fuktighet.
- Fyll på nakne hull eller steder der det trengs mer gress ved å spre ut ekstra gressfrø for hånd.
Slik sår du ny plen – steg for steg
5. Gjødsle og kalke plenen
For å få virkelig grønt gress må du tilføre næring. Tilfør gjødsel hyppig i små mengder først. Kalk tidlig på våren eller om høsten før vinteren kommer. Bruk gjerne en spredervogn for å fordele gjødsel og kalk jevnt over hele området. Les mer om kalking her.
Før du gjødsler gressplenen om våren, må den ha tørket opp og gresset bør ha kommet i gang med veksten. Velg en langtidsvirkende gjødsel med mye nitrogen som hjelper gresset med å komme til hektene igjen etter vinteren. En langtidsvirkende plengjødsel er litt dyrere, men varer lenger.
- Gjødsle 2–3 ganger i sesong.
- Vent i 4–6 uker mellom hver gang ved hurtigvirkende plengjødsel og 6–8 uker ved langtidsvirkende.
- Inspiser plenen. Når grønnfargen blekner, er det på tide med en gjødselkur igjen.
- Bruk 5-10 kg FK Hagegjødsel pr 100 m2. Bland gjødselen inn i de øverste 10 cm av jorda.
Ulike årstider krever ulike typer plengjødsel
Bruk langtidsvirkende gjødsel med mye nitrogen om våren og forsommeren. På forsommeren trenger plenen litt drahjelp for å beholde den grønne fargen, fortsette å vokse og utkonkurrere ugresset. Skyll ned gjødsel og kalk med vann slik at solen ikke svir gresset. Felleskjøpets plengjødsel er en hurtigvirkende og lettoppløselig gjødsel som dekker plenens næringsbehov før sommeren, og som ikke svir gresset hvis du vanner rett etter gjødslingen.
Om høsten er det optimalt å bruke gjødsel med liten mengde nitrogen og mye fosfor og kalium. Dette gir en god dose næring til røttene og styrker celleveggene før vinteren.
Bruk en spredervogn når du sprer ut plengjødsel. Vann etter at du har gjødslet, eller planlegg å gjødsle når det er varslet regn, slik at solen ikke svir gjødsel som ligger på gresset.
Les mer om gjødsling av plen her.
6. Vann gresset når det regner lite
På en vanlig norsk sommer skjer dette som regel automatisk. Vann gressplenen når regnet uteblir for å holde gresset grønt. En etablert gressplen tåler tørke bedre enn en nyanlagt eller nysådd plen. Du trenger ikke å vanne en etablert plen så ofte, men bruk heller rikelig med vann de gangene du vanner. Du ser på gresset når det behøver vanning – la behovet styre.Husk å ta hensyn til lokale vanningsregler.
Hvordan vanner jeg en nysådd plen?
Nysådde plener krever vanning, i motsetning til etablerte plener. Det betyr at du må vanne lite, men oftere. For mye vann kan få frøene til å renne bort og klumpe seg. Vann mindre og oftere for å holde den nysådde gressplenen passe fuktig.
Husk at sommervarmen er på sitt sterkeste midt på dagen – så unngå å vanne da. Det optimale tidspunktet på døgnet er tidlig om morgenen, men det går også bra å vanne om kvelden. Da kommer vannet ned i jorden uten å fordampe i den varme solen.
Bruk en vannspreder for å vanne jevnt. Et tips er å sette en regnmåler eller beholder under sprederen, og så flytte sprederen til et nytt område når det har samlet seg ca. 25 mm vann. Eventuelt kan du lage et snitt i jorden og se hvor langt ned det har blitt vått.
7. Jevnlig klipp gir tettere plen
Nå gjenstår bare klipping og vanning. Plenklipping kan løfte plenen fra grønn til grønnest!
Gresset vil gjerne vokse høyt for å kunne spre frøene. Klipper du gresset kontinuerlig, stimulerer du sideskudd i gressplantene, og plenen blir både jevnere og tettere. Plenen liker faktisk å bli klippet lite og ofte –særlig i sesong. Klipp gjerne en gang i uken. Dermed motvirker du samtidig mose og ugress.
Hvor kort bør jeg klippe plenen?
Plen som er nysådd, støttesådd og ettersådd med gressfrø som har vokst opp, skal helst ikke klippes før gresset har blitt 6–8 cm høyt. Klipp bare 1–2 cm av tuppene den første gangen. Dessuten er det viktig å klippe maksimalt en tredel av gresset om gangen.
Klippe med oppsamler eller bioklipp?
Det går fint å klippe med en vanlig bensingressklipper eller batteridrevet gressklipper. Med en oppsamler får du en ryddig og ren gressplen hele sommeren. Men da tar du ikke vare på gressklippet, som i passe mengder er en organisk og naturlig type gjødsel. Med en gressklipper som maler ned klippet til naturlig kompostgjødsel (bioklipp), kan plenen beholde og nyttiggjøre seg litt næring fra gressklippet som er til overs.
Robotklippere
En robotgressklipper går på kryss og tvers over plenen og klipper gresset med små, tynne kniver. Gressklippet som blir til overs, blir dermed liggende igjen i gressplenen og går inn i kretsløpet som litt økologisk næring.
Robotgressklipperen klipper ofte, og dermed etterlater den seg ytterst små spor, om noen. Du ser altså ikke gressklippet i plenen og kan glede deg over en gressplen som alltid ser velklippet ut. Du slipper å gjøre jobben selv og kan nyte sommeren i hagen.
Les mer om hvordan du velger rett gressklipper til ditt behov
8. Forebygg mose og ugress i plenen
En jevn og grønn gressplen er egentlig et unaturlig økologisk system. Det krever kontinuerlig stell og vedlikehold for at gresset skal vinne over mose, ugress og andre inntrengere. Den beste strategien for å motvirke ugress og mose i plenen er ikke å bekjempe dette, men i stedet legge til rette for og hjelpe gresset slik at det kan vokse seg sterkere og dominere i hagen.
Mosen trives best når det er kaldt og fuktig, og derfor vokser den best og tar gjerne over utover på høsten når temperaturen synker under 10 grader og gresset slutter å vokse.
Mye mose i plenen skyldes ofte mangel på næring. En rask, kortsiktig løsning er å bruke mosemiddel som motvirker mose, for eksempel med høyt innhold av jern eller jernsulfat. Mosen kommer tilbake, og mosemiddelet svekker plenens skyggepartier Hvis du bruker mosemidler, velge en kombinasjon av mosemiddel blandet med næring som stimulerer til vekst i plenen.
Trim mosefjerner er en god, organisk basert og langtidsvirkende plengjødsel med jernsulfat. Den gir plenen den næringen den trenger og motvirker mose. Jernsulfatet gjør gresset grønnere. Bruk gjerne dette middelet om våren for å gi plenen en god start og hjelpe den med å utkonkurrere mosen.