De fleste gjør noen småfeil når de skal fange mus, men heldigvis finnes det enkle og gode tips. Vår samarbeidsleverandør Noragent har kommet fram til syv vanlige feil og syv enkle løsninger for å unngå dem.
Lokkematen blir ødelagt
Løsning: Ikke rør åtet med fingrene.
Menneskelukt på fella er enkelt for musa å oppdage, og det kan være grunn nok til at den ikke går i den. Bruk hansker når du håndterer fella og setter på åte, så unngår du å avgi lukt. Oppvaskhansker, engangshansker eller arbeidshansker er gode alternativer. Husk også å bruke hansker når du skal fjerne mus fra fella, slik at du ikke får mulig sykdomsfremkallende bakterier på deg.
Feil lokkemat til mus
Løsning: Velg riktig åte.
Bruk av ost for å fange mus er dessverre feil. Nøtter og frø er favorittmaten. Og den mest effektive lokkematen du kan bruke i fella er peanøttsmør eller smørepålegg med hasselnøtt som sjokoladepålegg! Mus har nemlig et sug etter kalorier.
Når det blir kaldere ute og musa trekker innendørs, er den ute etter å slå seg til ro for å bygge reir. Ved å plassere reirmaterialer rett ved fella, som bomullsdotter, tanntråd og garn, kan du lokke musa nærmere fellen. På en fjærbasert felle kan du feste litt bomull rundt utløseren, musa vil dra og gnage på dette slik at fella løses ut.
For mye lokkemat
Løsning: Bruk små mengder åte.
Om du har rigget musefella med for mye lokkemat, vil musa kunne få tak i maten uten å bli fanget. Mengden lokkemat trenger, og skal ikke, være mer enn størrelse på en ert. Dette er tilstrekkelig for at musa blir interessert, og lite nok til at fella løses ut.
Du forventer å bli kvitt musa umiddelbart
Løsning: Tålmodighet - du må først gjøre musa trygg og komfortabel.
Mus har en medfødt skepsis til alt som er nytt. Sett opp en urigget felle med lokkemat i noen dager for å gjøre musa vant til den. Så fort du ser at musa har vært bortpå lokkematen, vet du at du har plassert fella riktig og kan aktivere den for fangst.
Feil plassering av musefella
Løsning: Sett fella nær veggen.
Dette er et vanlig problem. Mus frykter åpne områder uten skjulesteder, og beveger seg mest langs veggen og i mørke områder hvor den kan bruke værhårene sine for å navigere. Plasser derfor fella langs veggen der musa beveger seg. Åpningen til en felle bør være inn mot veggen, slik at musa blir trigget til å utforske den i stedet for å gå rundt. Dersom det er mulig, bør du sette fella bakerst i et skap eller ved komfyren. Et egnet sted er skuffen under stekeovnen.
For få musefeller
Løsning: Sett flere feller tett sammen.
Mange er ikke klar over, eller vil heller ikke tenke på hvor mange mus som faktisk kan være i huset når de først har blitt husvarme. Mus er svært raske til å reprodusere seg og kan få seks-syv unger per kull, omtrent hver tredje uke. Det er dermed lite sannsynlig at du kun har fått én ubuden gjest i hus, og du trenger derfor mer enn én felle for å bli kvitt dem. Den mest effektive strategien er å plassere feller med omtrent en halv til en meters avstand langs veggen. Der det er mest mus, kan du sette fellene sammen med kun noen få centimeter mellom.
Du venter for lenge med å sette i gang tiltak
Løsning: Begynn tidlig og vær offensiv.
Studier viser at det fanges flest mus den første natten du har satt opp musefeller, sammenlignet med de påfølgende kveldene. Start kampen offensivt, og sett alle kluter til med en gang. Bruk gjerne flere ulike typer feller. Sett for eksempel fjærbaserte feller i skuffen under ovnen, og elektroniske feller i skap og langs vegger, som Victor Multikill som kan fange opptil 10 mus. Bytt også på med typen lokkemat, for eksempel peanøttsmør og sjokoladepålegg.
Kilde: Noragent