I Norge fyrer de aller fleste med bjørkeved og det skyldes nok at bjørken er svært utbredt her i landet. Men er bjørkeved best?
En enkel regel er at desto høyere tetthet det er på veden, desto mer øker brennverdien. Nå skal det sies at det ikke er så lett å sjekke selv, men tresorter som bøk, eik, ask, rogn og alm er de tresortene med høyest tetthet og som derfor gir best varme.
Best mulig vedfyring
Sørg for at du ikke har for lange vedkubber, men at du har god plass i ovnen eller peisen foran og bak kubben. Veden bør kløyves relativt snart etter hogst for å komme raskt i gang med tørkeprosessen, samtidig som den er lettere å kløyve når den er så fersk som mulig. Det er viktig for både innemiljø og pipe at veden er blitt skikkelig tørr, for fuktig ved soter mye, og kan i verste fall føre til pipebrann. Ved kjøp av ved bør det være bekreftet at veden ikke inneholder mer enn 20 prosent fukt.
Hvordan tenner jeg opp?
Ved opptenning legges vedkubbene nederst etterfulgt av små kubber eller fliser, såkalt opptenningsved, og bruk gjerne opptenningsbriketter helt øverst. Sørg for at det er luft mellom lagene. Nå vil flammen komme på toppen og det gir varme til vedkubbene nedover som sørger for best brennetid og mest varme.
Hvordan tørkes veden best?
Det er tresorten som avgjør tørketiden og bjørk, ask og eik trenger opptil 18 måneder på å bli perfekt for vedfyring. Furu derimot klarer seg med seks måneder før den er klar. De fleste tørker veden ute og lar været sørge for prosessen gjennom vind, sol og varme. De profesjonelle vedprodusentene som driver stort, har gjerne investert i et vedtørkeanlegg som gjør tørkeprosessen unna på noen døgn, såkalt kunstig tørking.
Slik bør du stable veden
Det er viktig at veden stables enkeltvis eller i sekker så snart som mulig, og det er en fordel om vedstabelen vender mot sør slik at solen kommer til for å forsterke tørkeprosessen. Det kan også være smart å stable oppå stein eller heller som gir minimalt med gress og fuktighet fra bakken. Om du har vedsekker, bør de stables på for eksempel paller som sikrer god lufting under vedsekkene. Vi anbefaler også å dekke pallene med pallehette eller presenning.
Les mer om bruken av pallehette her.
Hvordan sjekke om veden er tørr?
Det finnes en rekke gode råd for å sjekke om veden er tørr og klar for bruk, og ett av dem er å bruke oppvaskmiddel. Da smøres det litt på den ene enden av vedkubben og så blåser du så hardt du kan fra den andre enden. Om veden er tørr lar den luften passere gjennom vedkubben og du vil se små såpebobler eller skumbobler i den enden du smurte oppvaskmiddelet.
Et annet tips er å slå to vedkubber mot hverandre og om det gir en kort og dumt lyd, er det fordi veden fortsatt er fuktig. I motsatt fall vil du få en lys og fin klang, noe som betyr at veden er tørr og fin.
Om det er du selv som skal til pers med vedhogsten, så benytter du deg selvsagt av den tresorten du har tilgjengelig. Husk på å stable veden så snart som mulig etter at den er hogget, slik at den får tørket best mulig.
Sjekkliste for god vedfyring
- Benytt en tresort som har høy tetthet for å få mest mulig varme ut av hver vedkubbe.
- Sørg for best mulige tørkeforhold
- Slå vedkubbene mot hverandre for å sjekke at de er tørre. Fuktig ved brenner dårlig og soter i tillegg mye.
- Legg vedkubbene nederst, etterfulgt av mindre kubber og kvist med tennbriketter på toppen.
Flere av våre butikker selger ved, kontakt din lokale butikk for å finne ut om de selger ved.