På Evang gård på Eina er juletredyrking en familietradisjon og hver desember finner du Grefsrud og familien på i Oslo, der de hjelper folk med å velge en av de viktigste ingrediensene for jula. Gjennom de 38 årene med juletresalg har han samlet mange gode råd for hvordan man kan ta vare på treet og gjøre det til et av midtpunktene i jula.
Vær ute i god tid
- Det første folk bør tenke på er å være ute i god tid med juletrehandelen. Den største feilen, som jeg ofte ser, er at folk kjøper i siste liten og tar treet rett inn. Da får ikke treet åpnet vannbanene og du risikerer at treet tørker ut. Så kjøp treet tidlig, og gi det den oppmerksomheten det trenger. Treet er et levende vesen som skal stelles med hver eneste dag, forklarer Grefsrud.
Tining av treet
For å venne treet til innendørstemperatur er bondens råd å først sage over stammen på treet.
- 2-3 cm er nok. Til du ser det friske treverket. Det er viktig å kappe rett over så barken blir igjen. Det er nemlig mellom barken og treverket at vannet fraktes helt ut til barnåla og holder det grønt, forteller bonden.
Sett deretter treet i en bøtte med varmt vann i en kjeller, bod eller et rom som ikke er for varmt. Hvis temperaturen ute er rundt null eller varmere kan tilvenningen skje ute på samme måte.
Et godt tips er også å beholde nettingen på til du har treet inne.
- Da blir treet mye lettere å håndtere, forteller Grefsrud.
Når treet skal inn
Etter at treet er temperert kan du sette det inn.
- Klargjør stammen til juletrefoten. Bruk en øks og kutt av litt bark nederst ved stammen.
- Det er en fordel å bruke en god grønn fot med pedal og vannmåler. Da er det bare å holde treet rett, for så å trykke det ned på en pigg i bunnen av foten. Trå så på pedalen på juletrefoten til de fire klypene strammer seg til rundt trestammen.
- Fyll deretter juletrefoten med vann. Ha kaldt vann i juletrefoten kontinuerlig gjennom jula. Treet drikker voldsomt til å begynne med så pass ekstra godt på de første dagene. Og bruk kaldt vann fordi det har mest oksygen i seg.
Sist men ikke minst råder juletrebonden om å pleie treet godt.
– Et tre som får god omsorg gir minner for livet. Så bli glad i treet! Når det skyter grønne skudd, vet du at du har gjort ditt beste for å hjelpe treet å holde seg friskt, sier han med et smil.
Slik dyrkes et tett og sterkt juletre
På Evang gård starter arbeidet tidlig på sommeren for å sikre trær som er grønne, tette og robuste. I juli tilføres salpeter for å gi dyp grønnfarge og fremme sunn vekst, mens moderat gjødsling sørger for korte avstander mellom greinene. De snitter også treet så evja siger ut og forsinker veksten,
– Vi vil ha trær som vokser godt, men ikke for raskt, slik at greinene blir tette og sterke. Når trærne er klare for hogst, får de rikelig med vann for å holde seg friske til jul. Vi gjør alt for at folk skal få et tre de er fornøyd med, forteller han.
Jul fylt av tradisjoner
For Lage Grefsrud er julen en tid for juleselskaper med familien, ro etter en travel førjulstid, og ikke minst å ha fire juletre. To ute og to inne.
- Uten juletre ville det vært en stusselig jul, treet er selve symbolet på at jula er her, sier han og ønsker alle en god jul!
Tips! Når julen er over og treet skal ut, så kan du gjenbruke greinene i hagen. Klipp av greinene og bruk de som vinterdekke rundt surjordsplanter somblant annet rhododendron, gran, furu og røsslyng. |