02.01.2020 | Felleskjøpet

Tilpass matinntaket

Tilpass alltid mengden mat og type fôr etter hvor aktiv hunden er. Etter en lang og krevende jakthøst og mange lange dager kan hundene være litt tynne og ganske slitne. Da kan du fint la dem spise seg opp i en kortere periode og fortsette med den energirike maten. Men hvis hundene har god vekt og fin pels, er det ingen grunn til at de skal legge på seg. Selv fôrer jeg hundene mine med Appetitt Extreme fra starten av august til slutten av oktober, altså den mest intense perioden for oppbygging, jakt og jaktprøver. I tillegg får hundene ekstra mye fett på jaktdagene i form av Appetitt tørket vom og Appetitt Energy-bokser.

 

Reduser fôrmengden

Når vi går inn i de mindre hektiske delene av året, fra november til januar, reduserer jeg mengden fôr per måltid og fôrer med Appetitt Energi, som er mer enn nok i denne perioden. Siden blander jeg kulene med vann og øker mengden vann per porsjon, slik at jeg øker hundens metthetsfølelse. Jeg gjør det samme fra og med starten av mai til starten av august. En tung og tykk hund blir lettere skadet, og ledd og poter blir ekstra utsatt. For mine bretoner (stående fuglehund) gjelder det å ha gode muskler, være lett i kroppen og ha god utholdenhet for å tåle mange lange jaktdager i strekk. Kostholdet er en svært viktig brikke i det puslespillet.

 

Plei skadene

Eventuelle slitasjeskader og småskader må pleies med hvile i den første perioden når man går fra høy intensitet i treningen til en roligere periode. For min egen del pleier jeg å bestille time hos min hundefysioterapeut for en gjennomgang muskulært med massasje, tøying og laserbehandling.

 

Tren hunden langsiktig

I Kiruna har vi korte dager fra november, når mørket senker seg raskt. Snøen ligger tykt, og det blir kaldt. De lange jaktdagene blir i beste fall turer på to timer fra å ha vært på mellom seks og åtte timer hver dag. For å opprettholde formen og bygge opp hundene igjen går jeg gjerne på ski med expanderline og sele på hundene mine. For å spare tid når jeg trener hunder, kobler jeg alle mine tre voksne hunder til samtidig med en forgreining og kjører intensive økter på 45 minutter til 1,5 time mens jeg går på langrennsski. Kuldegrensen for hundene mine er –15 til –18 grader, avhengig av vindforhold og lignende. Jeg utsetter dem aldri for temperaturer som er lavere enn –18.  Man må følge med, slik at de ikke forfryser jur eller pung.  Dette blir ren kondisjons- og tempotrening for hundene.

 

Bruk slalåmbakken 

Bakketrening med sele og expanderline er en annen treningsform jeg bruker til hundene mine. Her bruker jeg selv stavgang med støvler og brodder. Hundene trekker oppover, og jeg varierer hvor vi går – fra rett opp til sikksakk opp bakken. Jeg går og bremser bak hundene, slik at de arbeider passe hardt. Her i Kiruna bruker jeg vår 750 meter lange slalåmbakke. Når vi går ned igjen, kommanderer jeg hundene til å gå bak meg, mens jeg går langsomt nedover. Det tvinger hundene til å bremse og trene baksiden av lårene med «negativ» trening. Denne måten å trene hund på oppdaget jeg da min eldste tispe, Tess, skulle rehabiliteres etter en korsbåndskade med avslitt korsbånd og påfølgende TTA-operasjon da hun var 11 år gammel. I dag er hun 13 år og «still going strong» på jakt.

 

Prøv tempotrening

Jakt og jakttrening på turski på fjellet og i skogen er fortsatt en mulig – og kanskje den beste – treningsform for stående fuglehund. Dyp snø som gjør det vanskelig å løpe, korte dager og kaldt vær gjør at disse treningsøktene blir korte i denne perioden. Her må man være oppmerksom på eventuelle frostskader som kan oppstå under magen på hundene. Dyp snø og svømmeføre gjør at hundene lett kan bevege seg seigere, noe som må kompenseres med tempotrening. Tempotrening kjører jeg ved å la hundene løpe fritt foran snøscooteren eller bak meg på ski. Tempotreningen starter jeg igjen for fullt når det virkelig nærmer seg sesongstart for jaktprøvene.

 

Flytt aktivitetene innendørs

I de lange kuldeperiodene når utendørstreningen ikke blir annet enn korte koseturer på grunn av ekstrem kulde, må man trene innendørs. Da kjører jeg gjerne hundene på en oppblåsbar balanseplate som de skal stå på og holde balansen. For å gjøre øvelsen mer utfordrende, kan jeg vekselvis løfte på et av hundens bein eller dytte dem forsiktig fra siden, slik at de må kompensere for å holde balansen. Stå- og sitteøvelser på balanseplate er også øvelser jeg bruker.

Av og til står hunden med bakbeina på balanseplaten og hviler forbeina mot en større pilatesball for å arbeide med alle de små musklene i kroppen. Disse øvelsene kan virkelig varieres. I denne perioden bruker jeg også mer tid på lydighet og dressurøvelser for å aktivere hundenes konsentrasjonsevne mellom fysioøktene.

 

Lykke til! / Joachim