23.01.2024 | Felleskjøpet

Om du driver med egenproduksjon eller storproduksjon, så har vi produktene og rådene som gir deg mest mulig effektiv pakking av ved.

Småsekk eller storsekk?

Driver du med ved som hobby eller for egen produksjon kan du fint klare deg med å stable veden lag på lag på egnet område, men løs ved krever mer håndtering og er vanskeligere å frakte og flytte. Pakker du veden i små vedsekker gjør du stablejobben for deg selv enklere og mer håndterlig når veden skal bæres inn eller fraktes til for eksempel hytta. Velg en vedsekk som du klarer å håndtere, for ved er tungt og spesielt hvis den er rå. Hos Felleskjøpet får du kjøpt vedsekker som rommer 40, 60 og 80 liter

Er du profesjonell vedprodusent, ja da kan det være hensiktsmessig å gå for storsekk/pallesekk. Det er raskere å jobbe med, og legger til rette for en effektiv vedhåndtering og produksjonsflyt. Ikke minst er det enkelt å frakte sekken med traktor. Storsekk er raskere å jobbe med fordi åpningen, naturlig nok, er større, slik at du kan slippe veden rett fra kløyvemaskin og opp i sekken, du slipper å stable. Når du bruker storsekk trenger du et stativ rundt pallen.

Notsekk er en annen type storsekk som er mer vennlig for miljøet. Sekken er solid og kan derfor brukes om igjen mange ganger. Sekken fylles og fraktes på samme måte som storesekk. Den finnes i ulike varianter og størrelser, en modell med hel bunn og en modell som kan åpnes i bunnen for enkel tømming.

Ønsker du å utnytte plassen i sekken til det fulle, så kan du velge å stable veden for hånd i storsekk med nyheten Sanden stablestativ. Stativet er spesialdesignet for å gjøre stablingen lettere og raskere. Utsparinger på to av veggene gir god tilgang til sekken, slik at du kan stable enkelt og spare ryggen. Pallesekken justeres oppover langs spilene ettersom sekken fylles. Ved å utnytte sekken fullt ut får du 33% mer volum i sekken sammenlignet med løs ved, en viktig faktor dersom du selger veden.

 

Sekkestativ eller sekkekanal?

Pakker du ved i småsekker bør du benytte et sekkestativ eller en sekkekanal for enkel og rask pakking. Her er preferansene ulike. På et sekkestativ spenner du sekken mellom to armer og fyller på med ved. Bruker du en sekkekanal trer du sekken utenpå kanalen og slipper ved ned. Fordelen med en sekkekanal er at veden glir lettere ned i sekken og du unngår at den henger seg fast i nettingen. Når du er ferdig, trekker du opp kanalen.

Stabling på pall

Uavhengig av om du benytter småsekk eller storsekk, bør veden stables på en pall. På den måten sikrer du at veden kommer opp fra bakken og får god underlufting. Bruker du småsekker, legg sekkene lagvis, på tvers av laget under, på den måten låses sekkelagene og pallen blir mer stabil. Sørg for å ikke stable for høyt, jo høyere, jo mer ustabilt.

Pallehette gir tørrere ved

Enten du produserer ved i småsekk eller storsekk, bør du dekke til sekken/sekkene på pallen med en pallehette. Den vil gi beskyttelse mot nedbør. La veden stå åpen i en periode, slik at fuktigheten fordamper, dekk til etter hvert. Les mer om riktig bruk av pallehette her.

Vedsekkrevolusjon  - pakk raskere og mer ergonomisk

Vinteren 2024 lanserer Espegard et helt nytt vedpakkesystem, Planpakk, hvor man har flyttet åpningen i sekken fra toppen til langsiden. Resultatet er en småsekk med mye større åpning, som sammen med et ergonomisk pakkestativ gjør pakkingen langt enklere og mer effektiv.

  • Stor åpning gjør det mulig å pakke veden raskt og nøyaktig
  • Når sekken pakkes liggende, slipper du å stable veden dypt ned i sekken
  • Tilhørende pakkestativ reduserer belastningen på nakke og rygg
  • Pakketiden reduseres vesentlig når pakkingen skjer fra siden

Alt i alt gir systemet en rekke fordeler, både for profesjonelle vedprodusenter og de som driver med selvhogst.

Tørking av ved er viktig

Tørr ved gir bedre forbrenning og reduserer risikoen for pipebrann. Våt ved brenner dårligere og vil dessuten gi mer røyk og sot. Uavhengig av om du er driver med selvhogst eller profesjonell vedprodusent, er det viktig at du oppbevarer og stabler veden riktig, slik at den tørker tilstrekkelig før den skal brukes til fyring. Riktig oppbevaring vil også forhindrer råte, sopp og insektsangrep. Veden bør tørkes innendørs eller på et sted der den er beskyttet mot fuktighet.