01.03.2022 | Karstein Brøndbo

Det sier Åshild Tiller, fagkonsulent på drøvtygger i Molde til ekteparet Jorunn Karin Kvernen og Hilmer Kleppe. De driver Dalen Sauegård som omfatter 11 bruk på øya Frei i Kristiansund.

– Ja, hundegraset er ensilert med Xtrasil LP eller Ultra, alt etter hvor høyt tørrstoff vi måler i steikeovnen før vi presser baller. Det har en fôrenhetskonsentrasjon på 0,94 Fem/kg tørrstoff ifølge analysene. Jeg får nesten sjokk når jeg ser hvor mye de spiser, og de trenger ikke mye kraftfôr. Men jeg er skeptisk til å justere ned kraftfôret så mye som Finn Avdem i Nortura anbefaler, sier Hilmer Kleppe.

Ingeniøren og økonomen veier rundballene som de heiser inn med silotalja inn i de selvkonstruerte Islands-kassene i det arkitekttegna sauefjøset fra 2014. Kassene har fronter som er hengsla høyt oppe for å gi god fleksibilitet, og muligheter til å justere avstanden mellom bommene trangt for at sauene skal måtte snu hodet når de går tilbake, slik at de ikke drar fôret inn i bingene.

– Graset er slått i en streng med en 3-meters slåmaskin og fortørka en dag. Men det er ikke rakt i, for sauen tåler lite jordbakterier, sier Hilmar.

– Vi har fôrplanleggingsprogram, og jeg kan godt regne på fôringa di, sier Åshild Tiller når Hilmar etterlyser rådgivere som kan noe om fôring.

Fra hester til 160 vinterfôra sau

– Vi er opptatt av at sauene skal ha grovfôr hele tida. Dessuten er vi ikke så unge og spreke at vi kan trille inn tonnevis med fôr, sier Jorunn Karin Kvernen. Som aktiv politiker i Kristiansund og tillitsvalgt i Nortura og Felleskjøpet trenger hun også et lettstelt fjøs og en god avløser. Bakgrunnen hennes er i tekstil og butikkdrift, og hun driver fortsatt nettbutikken dalensauegard.no, som selger barnetøy med gårdsmotiver. – Det første småbruket i Frei leide vi for å produsere høy til dattera på 12, som hadde fått seg hest. Fra en bonde på Læsja kjøpte vi ei brukt slåmaskin og ti kopplam. På høsten klarte vi ikke å slakte gimrene, og de har blitt til 160 vinterfôra sau, ler Jorunn Karin.

Flytter snart til fjøset

Ekteparet Kvernen og Kleppe ser fram til en hektisk måned hvor de omtrent bor i fjøset og bare er hjemom for å vaske klær. Det er kontor, hvilerom og kjøkken i fjøset, og det kan være 10-12 lamminger i døgnet med det dobbelte av lam. 60-70 kopplam blir fôret opp med en automat fra DeLaval og en halv sekk Lambert melkepulver pr lam. – Det har fungert bra. Vi har dosert litt kraftigere enn norm, det har gitt bedre mage, sier Jorunn Karin. – Vi deler lammebingen i tre deler etter størrelse, og lammene får Formel Lam vår og høst, sier hun. Det var litt problemer med leddbetennelser hos lammene da fjøset var nytt, men det har blitt bedre. Et og annet kopplam dør uten at de har noen forklaring på årsaken. – Vi er veldig nøye med hygienen under lamming. Desinfiserer mye, og fôrer svake lam med sonde, forteller Hilmar.

Justerer med kraftfôr

– Presis fôring fram til lamming er dyrevelferd. Vi har søyer med fra 1 til 4 lam, og vi justerer fôringa med de to kraftfôrautomatene, for de skal være i riktig hold før lamming, sier Hilmar. Han har bygget en vinkelgang inn i automatene for å unngå stanging. Søyene får opptil 2 kg Formel Sau Intensiv. Utenom kraftfôret får sauene Pluss Saltstein Hvit og Pluss Sau Mineralstein. – Vi tok blodprøve av 10 sauer og fikk beskjed om at vi bare trengte å gi E-vitamin og biotin de siste 6 ukene før lamming, sier Hilmar.

Velg enkelt og sikkert tilskuddsfôr

– E-vitaminet i graset taper seg med konservering, og det er positivt å gi E-vitamin både for brunst, fosterproduksjon, juroppbygging og for å styrke sugerefleksen hos nyfødte lam. Men det er rimeligere å gi dette tilskuddet som en del av et multitilskudd, som inneholder alt, enn å gi et spesialmiddel, sier Åshild Tiller.

– Alle sauer som får mindre enn en halv kilo kraftfôr pr dag bør få tilskuddsfôr. Multitilskuddet er vår rimeligste forsikring mot problemer. Det sikrer at det ikke er ett næringsstoff eller vitamin som er minimumsfaktoren som begrenser veksten og produksjonen til sauer og lam, sier Åshild Tiller og viser til tønnestavmodellen

– Med så mye grovfôr og lite kraftfôr som dere bruker, kan dere sikre tilgangen på alle mineraler og vitaminer med Pluss sau i pulverform i hele innefôringssesongen, ca 15-20 gram pr sau pr dag. Det er det enkleste og billigste tilskuddsfôret som dekker alle mineraler og vitaminer inkludert E-vitamin, i stedet for kun E-vitamin med selen og biotin. Dere dekker behovet godt med saltstein og mineralstein, men dere ville spart en god tusenlapp i måneden på å bytte ut mineralsteinene med Pluss Sau pulver i storsekk, sier Åshild Tiller.

– Dette er interessant, og det vil vi prøve, sier Hilmar. Han vurderer også å legge inn mineralbolus på 20-30 sauer til sommeren for å se om det har en positiv virkning. – Vi har for dårlig fjellbeite, og vi må også passe på at sauene ikke blir gående langs E39. Vi bruker drone og GPS-klave på hver tredje sau, slik at vi kan følge med på hvor de er, og flytte dem med hund og tilhenger når de er på feil sted, sier Jorunn Karin Kvernen.

800x1067 SELVKONSTRUERTE ISLANDSKASSER.jpg

SELVKONSTTRUERTE ISLANDSKASSER: Kassene har fronter som er hengsla høyt oppe for å gi god fleksibilitet.

Samvirke 2 2022