27.03.2023 | Tekst og foto: Karstein Brøndbo

TINE i Ålesund produserer gode drikker og dessertprodukter. Produktene pakkes i delikate pakninger og ultra-pasteuriseres for lang holdbarhet før de kjøres ut i butikker over hele landet. Ved oppstart og avslutning av produksjonen blir det alltid noen rester til overs. Disse får Christina Fredriksson og Håvard Blindheimsvik på Fredheim Gard i Giske kommune levert med tankbil i syrna versjon, på samme måte som mange andre slaktegrisprodusenter får myse og kjernemelk. Søt flytende dessert blandes med Format Dessert-Komplett i våtfôringsanlegget og pumpes inn til slaktegrisen, som liker blandinga svært godt.  

Optimalisert for dessert 

Tilførselen er stabil, men næringsinnholdet i pluss-produktet kan variere en god del, alt etter om det kommer et lass vaniljesaus, pudding eller mest Caffe Latte. Håvard fraus derfor ned prøver av hvert lass i et halvt år. En blandet prøve ble analysert, og så ble det laget en optimalisert blanding hos Felleskjøpet på Vestnes som skal passe til gjennomsnittet. Kombinasjonen brukes bare hos Håvard og hos en kollega i Eidsdal.  

Håvard blander selv seks ulike resepter i våtfôringsanlegget sitt. Oppskriftene er tilpasset grisens alder og vekt. Fire av blandinger til de yngste grisene har også et eget proteintilskudd i tillegg til Format Dessert-komplett og syrna dessert.  

Svært gode resultater 

- Håvard har en fôrfaktor i InGris på 2,3-2,4 kg fôr pr kg slakt. Det er i landstoppen på fôrutnyttelse og tilvekst. Grisen et veldig godt, liker det veldig godt, og den får i seg opp mot 4,5 fôrenheter pr gris pr dag i sluttfôringa, sier Harald Inge Dalsbø imponert. Han er salgs- og fagkonsulent på Format og Kromat for Felleskjøpet på Vestlandet, med kontorplass i Volda. 

- Fôrkostnaden er 4,37 kroner pr fôrenhet inkludert pudding og vann til kubikkmeterpris, og framfôringstida pr levert slaktegris er 77,8 dager, leser Håvard Blindheimsvik ut av siste InGris-statistikk. Håvard leverer forholdsvis tung gris , prøver å få snitt vekt opp mot 85-86 kg slaktevekt. Kjøttprosenten på 59 er han ikke helt fornøyd med. Grisene blir litt feite, men de blir avhengige av det søte fôret, og det koster mer enn det smaker både i fôrkostnader og i problemer med grisen å bremse fôringa mot slutten for å få dem opp i 61 prosent. Men det var vanskeligere i starten, før Dessert-kompletten ble laget. Da var aktiviteten i bingene i overkant. 

Trivelig gris på Fredheim 

I grisefjøset på Fredheim Gard er det rolig stemning som i navnet, selv om det er ti minutter til fôring. Slaktegrisene har både strø, fotballer, gummileker, kjettinger, stålkuler og tomme kanner å aktivisere seg med, til de får en salgskonsulent og en fra Samvirke å tygge på. – Strø har det blitt vanskelig å få tak i. Det er dyrt som kraftfôr og til og med kø og rasjonering hos Felleskjøpet, sier Håvard, som har bestilt seg et nytt knivsett i halmstrøeren for å prøve det. Han bruker også strø i tallen til sauen og de kortvokste Dexter-ammekyrne. 

Anbefaler veiing og vekstmodell 

– Du kunne hatt nytte av et opplegg for veiing eller kameraveiing av gris. Da får du mer å styre doseringa etter, sier Harald Inge Dalsbø, som anbefaler Format Vekstmodell i tillegg til Optigris, også for dessertgrisene på Vigra. 

880DIPLOMER.jpg

DIPLOMER: Christina Fredriksson og Håvard Blindheimsvik ble nr 4 av besetningene med slaktegris i Ingris i 2020. Tidligere har de vært på Topp-10-listen i 2010, 2011, 2012, 2014, 2015 og 2019. 

Samvirke 3 2023