Dere husker kanskje Nordfjord-bøndene som starter med finsnitting og plansilo i år? I midten av april var de på brukerkurs på Felleskjøpets nye opplæringssenter på Gardermoen. Også lokale mekanikere og salgskonsulenter var på kurset, slik at alle har samme forutsetninger når førsteslåtten drar i gang. I tillegg er Felleskjøpets eksperter med under igangkjøringen.
– Brukerkurset er en del av kundereisa Felleskjøpet tilbyr. Vi gjør dette for at kundene skal føle seg trygge og få en best mulig opplevelse når de kjøper snitter hos oss., sier Bård Svarstad, kategoriansvarlig for John Deere-produkter i Felleskjøpet.
Lokal oppfølging
Vi følger bøndene i Alda Onnelag i Olderdalen og Svenn Ove Bjørkelo på Byrkjelo, som har kjøpt selvgående snittere til årets sesong – henholdsvis John Deere 8300i og 8400i. Vi skal være med under grashøsten og fortelle om erfaringene med det nye høsteregimet.
Tidligere i år har mekanikerne Jan Marius Bjørnerein og Alexander Svartefoss ved Felleskjøpets avdeling på Skei, som skal betjene snitter-kundene i Nordfjord, hatt et flere dagers opplæringskurs.
– Vi har hovedansvaret for feltmaskinene i området, som rundballepresser og nå de nye snitterne. Det blir spennende. Jeg regner med det blir en bratt læringskurve. Men vi har fått en god innføring i snitternes konstruksjon, virkemåte og systemoppbygging, sier Bjørnerein. Han bor selv bare ti minutter unna Bjørkelo og en times kjøring fra Olderdalen, og sier de skal kunne betjene kundene på en god måte.
Basis – en god start
– Jeg føler vi blir godt tatt vare på. Det henger selvfølgelig sammen med størrelsen på maskinen og prisen vi betaler, men det er viktig for oss kunder. Jeg trengte gjennomgangen slik at jeg kan starte «på basic». Det er godt å ikke måtte starte på null, men kunne bruke basisinnstillinger, så får vi heller gjøre tilpasninger når vi blir varme i skjorta, sier Svenn Ove Bjørkelo, som synes det er et bra opplegg med avdelingen på Skei, maskinselgerne i området og opplæringen på Gardermoen . – Jeg føler meg tryggere ved å være en del av dette opplegget, sier han.
Jan Markus Kvamme i Alda Onnelag sier det er mye informasjon og læring på brukerkurset, og synes det er fint å få prate med folk som har kunnskap om og erfaring med maskinene.
Her får Yaroslav Moskal (f.v.), Svenn Ove Bjørkelo og mekaniker Alexander Svartefoss tips fra Morten Lyshaug om innmating og kuttehode.
– Hva er du mest opptatt av her på kurset?
– Å få tips om vedlikehold, innstillinger og automatfunksjoner. Det er veldig mange funksjoner og innstillinger å velge i, og da er det en fordel med automatikk, så en slipper å tenke på alt. Dette blir veldig spennende, sier Kvamme, som blir hovedsjåfør på snitteren i onnelaget.
Han mener det blir minst like viktig å få flyt i arbeidet som å håndtere snitteren, slik at innhøstingen og legging i plansilo blir effektivt og bra.
God tid før sesong
– Både kundene og vi selgere får en trygghet i forhold til maskinene. Slike kurs er helt avgjørende for at vi lokalt skal kunne følge opp salg og produkter på en god og trygg måte. Det er jo når salget er gjennomført at arbeidet begynner. Det er også viktig at opplæringen skjer i god tid før sesongen så alle får forberedt seg godt, sier Erik Espelund. Det er han og Arild Klagegg som har solgt maskinene.
KUNDEREISE: Felleskjøpet og Bård Svarstad har hatt mange kunder på snitter-kurs som en del av forberedelsene til årets sesong.
Svarstad forteller om svært godt salg av John Deere-snittere også foran denne sesongen, og det er gjennomført kurs med kunder fra Skei i sør til Namsos i nord. Svarstad viser til at innføring i presisjonsteknologien i snitterne er en viktig del av kursene. Det har presisjonsekspert Marius Østerås tatt seg av.
Samvirke 04 2023.