Det var noe herk å slå sammen bommene manuelt på sprøytene før. Det er greit å slippe å få sprøytemiddel på seg. Seksjonsvis avstengning med GPS er fint når jeg kommer skjevt på, når jeg kjører rundt jordene. Da får jeg maks utnyttelse av sprøyteveska. Dessuten er det praktisk for en gammel gubbe at GPS-en holder styring på hvor jeg har sprøyta.
Morsom teknikk
Veteranen liker å kjøre den fjerde åkersprøyta, som han har hatt et par år, den sjette John Deeren fra 2017 og bestefarens Pontiac fra 1933. Han og kona Gyda har drevet Sønstegård siden 1980. Dattera og svigersønn tok over grisen i 2016, og de har bygget ut for mer gris.
– Vi hjelper hverandre med såkorndyrkinga for Felleskjøpet, og jeg synes denne teknikken er fantastisk moro, når jeg får det til å fungere. Styringa til sprøyta vises på John Deere-skjermen, og så har jeg en joy-stick fra Kverneland som jeg bruker til å folde ut bommene og justere høyden på dem og til å stoppe og starte sprøyta, sier Ole Roald Amundsen, som starta med GPS-styring på såmaskina.
Frontmontert tank
- Traktorsprøyte og frontmontert tank gir fin balanse i traktoren. Det er viktig når det litt kupert og kronglete og man kjører med sprøytehjul. 2500 liter væske i tankene er effektivt når man skal sprøyte 1000 dekar tre ganger i løpet av sesongen. Påfylling av sprøytemiddel nede er også mer praktisk enn å klatre opp med kannene. Jeg har ikke regna på det, men det er helt sikkert bra for miljøet og lommeboka når GPSen starter og stopper seksjonene nøyaktig, sier han.
– Du sparer 10-15%, sier Erik Voldberg Håkenby.
Lang leveringstid på sprøyter
- På grunn av stor etterspørsel og lange leveringstider fra våre leverandører anbefaler vi alle som vurderer sprøyte neste sesong å ta kontakt allerede nå, sier maskinselgeren på Felleskjøpet i Sarpsborg, som får bra skussmål hos kunden når det gjelder å svare på vanskelige spørsmål til alle døgnets tider. Ole Roald Amundsen fremhever også mekaniker Jens Olav Vaaler på Felleskjøpets verksted Mysen, som en han er helt avhengige av når noe «går i ball».
Flere modeller
Kverneland har et stort sprøytesortiment fra iXter A med litt enklere ramme og oppbygging, tanker fra 800 – 1200 liter og bombredder fra 12 – 21 meter, og opp til store tanksprøyter.
iXter B13-sprøyta hos Ole Roald har en 15 meters Hosa lett og sterk aluminiumsbom, 1300 liters tankvolum pluss restvolum og reintvann og 1200 liter i fronttanken, som han også bruker når han feier for kommunen på våren. Sprøyta finnes fra 1000 – 1800 liter med bommer fra 15 – 30 meter.
Dysene er godt beskytta inne i ramma. Sprøyta har ikke hydraulikk ute på bommen, bare en hydraulikksylinder på hver side under tanken til utfellinga i tillegg til bomhøydereguleringa. Så det er bare parallellstag på bommen som gjør den enkel og lett i bruk. Sidene kan felles ut og inn uavhengig av hverandre, om man f.eks skal kjøre forbi en stolpe ute på jordet.
7 isobus-seksjoner styres av traktorens GPS. Betjeningssentralen har mekaniske ventiler; en sugeventil med valg mellom hovedtank, rentvannstank eller å suge inn vann utenfra, og en ventil på trykksiden med valg mellom påfylling av kjemikalier, sprøyting eller vask. Kjemikalietanken er lett å fylle i den store trakta med integrert skylledyse og kanneskyller for minimal restvæske. Sprøyta har sugetilkobling for å suge opp vann med pumpa, hydrantkobling og mulighet for å fylle med slange fra toppen. Sprøyta er forberedt for fronttank med egne betjeningspaneler på sprøyta og inne i traktoren for flytting av væske mellom tankene. Det finnes også mer avansert styring via traktorens Isobus, slik at vasking og tømming kan styres av dataprogrammer.
HÅNDVASK: - Det er fint å kunne få vaska seg, sier Ole Roald Amundsen. iXter-sprøyta har en 18-liters tank for håndvask for operatøren.
Samvirke 4 2022