Det er fullt kjør på jordene når Samvirke besøker far og sønn Olstad i Vangsåsen utenfor Hamar den første uka i september. Sønnen Thor Stian presser halm med en rundballepresse av typen John Deere V 461R, mens Harald Olstad jafser i seg hveteåkre og byggåkre med en John Deere T 560i, som ble innkjøpt rett før sesongen.
- Noen mener sikkert vi har en skrue løs som har investert i en sånn tresker, men det er bønder vi er og bønder vi ønsker å være fremover. Da vil vi ha utstyr som gjør oss rustet til framtida og som gjør at vi får tatt vare på avlingen best mulig, sier Thor Stian. Han har full jobb som elektriker utenfor gården, men hvert ledige øyeblikk brukes på gårdsarbeid eller snøbrøyting.
- Det er mye man kan bruke penger på, men for oss er moderne, effektivt utstyr det vi ønsker å prioritere. Det gir arbeidsglede og motivasjon, oppsummerer far og sønn samstemt.
Presser halm: Thor Stian presser halm, mens faren tresker. Halmen bruker en kjøttproduserende nabo, mot at Olstad får talle i retur.
Leverer mesteparten rett fra jordet
I jordekantene står containere, som transportører fra Hans Erik Molstad, kjører til Felleskjøpet på Stange så snart de er fulle. Bøndene har kaldluftstørke og lagerkapasitet på 120 tonn, men brorparten av avlingen fra nærmere 2000 dekar eid og leid jord leveres direkte fra jordet.
- Vi gikk fra en W 540 med 18 fots skjærebord til denne treskeren med 25 fots skjærebord. Med økt kapasitet kan vi treske når høsteforholdene er mest mulig optimale. Vi trenger ikke treske etter klokka åtte om kvelden, fordi vi vet vi får det unna uansett. I år har innhøstingsforholdene vært gode med ukesvis med oppholdsvær i strekk, men det er jo ingen selvfølge at høsten er slik, sier Harald. Både han og sønnen var spente på hvordan overgangen til bredere skjærebord ville gå, men de er imponerte over hvordan det beveger seg i terrenget og hvordan treskeren skjærer legde.
Rett fra jordet: Olstad leverer alt kornet til Felleskjøpets kornmottak på Stange. Brorparten av avlingen leveres i containere rett fra jordet.
Lojale FK-kunder
For Harald og Thor Stian var det aldri noen tvil om hvilket merke de skulle velge da det ble snakk om ny tresker. Harald jobber som kraftfôrselger i Felleskjøpet og har vært lojal mot den gulgrønne hjorten og samvirketanken siden ungdommen. Det er imidlertid verkstedet på Hamar og oppfølgingen derfra som er hovedårsaken til lojaliteten.
- Ingen kan konkurrere med Felleskjøpet på sitt beste. Vi kan ringe og få hjelp når som helst. Vi fikk heldagskurs før sesongen og flere tekniske eksperter var med da vi kjørte i gang treskeren. Vi brøyter snø døgnet rundt med fire traktorer om vinteren og vet at Felleskjøpet forstår våre behov. En natt eksploderte en rute i en av traktorene vi brøyta med, og allerede neste morgen var det fiksa. Trenger mekanikerne mer tid på å reparere, får vi låne utstyr. Enten du er bonde eller entreprenør, trenger du et helproft apparat i bakhånd for å lykkes, og der har vi Felleskjøpet, sier gårdbrukerne.
Interessert i presisjon
Harald og Thor Stian har kjørt med GPS på traktoren siden 2014. De sår med en Väderstad Rapid og gjødsler med en Geospread fra Kverneland. Begge disse maskinene, i tillegg til jordarbeidsredskapene, kommuniserer med traktoren. Legger man inn tildelingsfiler, kan både gjødselmengden og såkornmengden varieres etter forholdene på skiftet. Siden treskeren har avlingsregistrering, kan avlingsdata på sikt brukes som grunnlagsmateriale for disse filene.
- Men her er vi ikke ferdig utlært enda. Det finnes store muligheter, men vi utnytter ikke teknologien til det fulle foreløpig. Her trengs det mer opplæring, sier Harald. Selv om bøndene foreløpig bruker presisjonsteknologien mest til å unngå overlapp, mener de absolutt det er en lønnsom investering allerede.
- Dobbeltkjøring betyr sløsing med innsatsfaktorer og arbeidstimer. Ved å ta i bruk presisjonsteknologi, er vi med på å utforme framtidas landbruk, sier Harald Olstad. Han og sønnen er imponert over avlingsregisteringsteknologien.
- På et jorde registrerte treskeren 18 620 kilo. Da jeg kom på mølla veide de inn 18640 kilo. Det kaller jeg presist, sier Thor Stian. Han er glad for at treskeren har 800 millimeter brede dekk, slik at bredden ikke overgår 3,5 meter og at treskeren dermed kan kjøres etter veien.
- Det er enda morsommere å være bonde når man kan utnytte moderne teknologi til å få høyest mulig avlinger av best mulig kvalitet, avslutter far og sønn Olstad, før hiver seg i treskeren for å få årets avlinger i hus.
Bredt skjærebord: Skjærebordet er 25 fot. Bøndene er imponert over hvordan det brede skjærebordet tar legde.
Samvirke 6 2021