11.12.2024 | Eva Olssøn

Kalvø har lenge hatt ideen til boka og forestillingen. Han vil utforske motsetningene mellom by og bygd – med humor som verktøy.

– Jeg har alltid vært fascinert av diskusjonene rundt by og land. Den konstante rivaliseringen om hva som er best, står i veien for større og viktigere problemer. Det er på tide å bygge bro mellom by og land, og det gjør jeg nå. Selv har jeg et bein i hver leir, og jeg vil bruke det til å knytte bygd og by tettere sammen– og få folk til å le på veien, sier Kalvø.

Komfortabel i fjøset – og på scenen

Kalvø vokste opp på et mjølkebruk på Stranda og føler seg tydelig hjemme i Felleskjøpetantrekk når han besøker fjøset til Marthe Bogstad og Lasse Johansen-Richardsen på Kløfta. Samtidig innrømmer han at han trives minst like godt ved tastaturet i Gamlebyen i Oslo eller på scenen.

– Jeg liker meg både på landet og på asfalten. Det er kanskje derfor jeg ikke ønsker å velge – jeg vil være en del av begge verdener, sier han.

Felleskjøpet – et ikon for bygda

Felleskjøpet-logoen har en framtredende rolle i både boka og forestillingen. For Kalvø symboliserer logoen ikke bare bønder som yrkesgruppe, men bygda som helhet.

– Felleskjøpet er et ikon, både som merkevare og i kulturen vår. Jeg bruker Felleskjøpet-logoen i forestillingen, og folk i Oslo gir meg tommel opp for antrekket. Det sier noe om hvordan Felleskjøpet har blitt en del av den norske identiteten – uansett om man er bonde eller ei, sier han.

Se alle produkter fra Felleskjøpet Fanshop

Feltarbeid på Utsira og i London

Are Kalvø samlet inspirasjon til Berre Bønder lengtar heim med feltarbeid til Utsira, med sine 200 innbyggere og en god dose stillhet, til verdensmetropolen London, der tempoet er høyt og stillhet er en sjelden luksus.

– Kontrasten mellom Utsira og London er enorm, og det var nettopp det jeg var ute etter. På Utsira kunne jeg høre mine egne tanker – i London måtte jeg rope dem til meg selv, ler Kalvø.
Han forteller at turene ga ham verdifull innsikt i hvordan folk lever livene sine, enten de er omgitt av endeløse jorder eller travle gater.

– Det handler om hvordan vi forholder oss til fellesskap, om vi bor på en liten øy eller i en storby. Vi har mer til felles enn vi kanskje tror, sier han.

Feltarbeidet var ikke bare en reise i geografi, men også i mentalitet. På Utsira opplevde han en sterk følelse av fellesskap og tilhørighet, mens London viste ham hvor anonym og fri man kan være i en storby.
Kalvø mener at by og land har mye å lære av hverandre. – I byen kan du velge hvem du omgås, men på bygda er fellesskapet mer forpliktende. Og begge steder har sin sjarm – og sine utfordringer. Utsira har kanskje færre kaffebarer enn London, men så slipper du å stå i kø for å få kaffe, sier Kalvø.

Humor som brobygger

Kalvø bruker humor for å sette motsetningene mellom by og land på spissen – Det er en evigvarende diskusjon som ofte blir overdrevet. Vi elsker å sette hverandre i båser – enten som urbane byfolk eller som «bønder». Jeg ønsker å vise at vi er mer like enn vi liker å tro, og at vi kan le av forskjellene våre i stedet for å la dem skape avstand, sier han.

Med grønt og gult minner Kalvø oss på én ting:
Vi hører sammen, enten vi bor på bygda eller i byen.

imagenp13b.png

Med John Deere i ryggen og humor på agendaen.