06.09.2022 | Eva Olssøn og Desiree Ytreeide Kråkøy

Ute på en av flere grasområder går vannsprederen for fullt. Vanningsvogna er en Bauer T61, som er den største i T-serien.

– Vi har to vogner av denne typen, opplyser Stig Gammelsrød. Han har hatt ansvaret for driften av Bjølsund Gård siden 2001. – De kjøpte jeg for henholdsvis tre og fire år siden, og de fungerer aldeles utmerket. Jeg opplever Bauervognene som driftssikre, solide og lette å betjene.

– Bauer vanningsvogner kommer fra Østerrike, som jo er et land med lange tradisjoner innenfor industri og produksjon, sier Tor Grimstad. Han er selger av maskiner hos Grønt Maskin. – Bauer er svært opptatt av å levere produkter av best mulig kvalitet, og det bærer vanningsvognene deres preg av. Du kan du se det på måten vognene er konstruert; på alt fra bruken av solide råmaterialer i chassiset til computeren som utgjør styringsenheten.

Vi i Grønt Maskin har forhandlet Bauervogner i mer enn ti år, og hverken kundene våre eller vi har hatt problemer med dem. Alt vi har opplevd, er noen små justeringsfeil fra fabrikken en gang i blant. Og de har vi enkelt kunnet rette opp.

Alle vanningsvognene er levert av Grønt Maskin

Gammelsrød har driftssamarbeid med to naboer, og til sammen har de 12 vanningsvogner.

– Alle er handlet hos Grønt Maskin og hos deres forgjenger Harald Bjerkes Eftf., forteller han. – De eldste vognene er nærmere 30 år og av det merket som Grønt Maskin førte tidligere. Men siden ingenting tydet på at Bauervognene skulle være dårligere, var det naturlig for meg å satse på Bauer da mine gamle vogner skulle byttes ut med nye. Og det har jeg ikke angret på et øyeblikk.

800x480 Radrenser Jens Kase-0733.jpg

Vanning av gress er vår førsteprioritet

Bølsund Gård er på 465 mål, og i tillegg leier Gammelsrød mellom 800 og 900 mål til dyrking av korn, poteter og grønnsaker, og ikke minst gress.

– Vi driver med melkeproduksjon, så dyrking av gress er svært viktig og det vi prioriterer høyest når det gjelder vanning, forklarer han. – Deretter kommer vanningen av poteter og grønnsaker, og til sist kornåkrene våre. Slik er prioriteringsrekkefølgen her på gården. Ofte vanner jeg kornet litt tidlig i sesongen, mens vi ennå har god kapasitet. Men etter hvert må kornet seile sin egen sjø.

God økonomi i økologisk drift

Utfordringen for Stig er ugress, ikke næringstilgangen. For å holde ugressset nede bruker han radrenseutstyr fra Grønt Maskin.

-Den største motivasjonen for å drive økologisk var interessen i markedet i 2007. Tine ville ha mer melk og Bama mer økologiske gulrøtter. Interessen har flatet ut og nå er vi kun tre-fire produsenter som driver med økologisk gulrot for Bama. Slik kan vi investere i maskiner som radrenser, lukevogner, såmaskiner og alt det vi trenger. Det er også veldig greit å ikke måtte kjøpe tonnevis med kunstgjødsel i år, med dagens priser. Husdyrgjødsla er gull, gjentar han.

Da Samvirke er innom, har de akkurat kjørt i gang en ny radrenser fra Strüik som skal gjøre jobben enklere i kampen mot ugresset i den økologiske drifta.

Radrenseren fra Strüik er av typen Row Fix Space, som kan brukes gjennom hele vekstsesongen. Med de justerbare drillformerne får du drillformen akkurat slik du ønsker, og med de roterende fresehodene bearbeides arealene mellom planterekkene og former drillen igjen på samme kjøring, sier Vidar Børsebakke som er ekspert på blant annet radrensing i Grønt Maskin.

800x480 Radrenser Jens Kase-0728.jpg

 

800x480 Leiv Utne - Radrensing og vanning-09409.jpg

Spesialister på grønnsaksproduksjon

Grønt Maskin har gjennom årene spesialisert seg på maskiner til grønnsaksprodusentene, men har et bredt spekter av kunnskap og erfaring generelt med landbruk og landbruksutstyr. Da vi spør Stig om hvorfor han valgte Grønt Maskin var svaret: Vi har hatt kontakt med de i mange år, men en av grunnene er at de i tillegg til vanning også er spesialister på grønnsaksmaskiner; både når det gjelder høstemaskiner, plantemaskiner og såmaskiner. Ja, innen alt som har med radkultur og grønnsaker å gjøre. Det er mange flinke folk hos Grønt Maskin, som jeg etter hvert har blitt godt kjent med - også liker jeg servicen og samarbeidet. Det er helt gull for meg at de er rett i nærheten, i tillegg har de er kjempestort delelager, så jeg får det jeg trenger når jeg trenger det.

Alt vi gjør handler om mat

Kundene våre har jo ansvaret for landets matproduksjon, og det er viktig for oss at kornet, grønnsakene og gresset deres vokser godt, fremhever Tor Grimstad. - Da er god vanning viktig, og det er her vi i Grønt Maskin kan bidra med vår kunnskap og rådgivning slik at produsentene kan få mest ut av sine avlinger.

Økologisk drift ga norgesmester i Brie i Østfold

På Bjølsund Søndre i Østfold driver Stig og Sølvi Gammelsrød økologisk melk-, grønnsaks- og kornproduksjon. Av melka har det blitt, kafe, butikk og prisbelønnet håndtverksost.

Samvirke møter Stig Gammelsrød en vakker sommerdag på gårdstunet i Rygge. Han forteller at de la om til økologisk drift allerede i 2007, rett etter at de bygget om til nytt fjøs – Vi klarte å aktivere en melkekvote hvor kravet var at vi måtte drive økologisk. Det var den avgjørende motivasjonen for å legge om drifta. På Rygge Meieri et par kilometer unna, står Sølvi og lager rykende fersk ost av melka.

800x480 Bjøsund Brie - Rygge Meieri-09424.jpg

Vi kaller det kortreist lykke rett i ystekaret

-Alt starter i dette hullet i veggen, forteller Sølvi og viser hvor den dagsferske melka kommer inn på meieriet og tappes rett i ystekaret. Samme dag yster hun og de ansatte på Rygge Meieri flere type oster. Når Samvirke er på besøk er det produksjon av mozzarella som pågår.- Jeg begynte å lage ost hjemme på gården. Ostene ble raskt populære så jeg startet opp her på meieriet for å drive i større skala. På gården hadde jeg full kontroll på osten, men her var bakteriefloraen annerledes. Osten ble for hard eller for myk og jeg var nær ved å gi meg. Men jeg visste at jeg hadde et godt produkt. Jeg visste at ostene var veldig gode. Og til slutt satt den!

-Hele ysteprosessen foregår for hånd, alt fra skjæring, røring og snuing mens ostene modnes til de pakkes inn for hånd en og en, forteller Sølvi. -Hver eneste ost blir behandlet med ekte kjærlighet og håndverksglede. Dette er med på å gjøre hver ost unik og gi dem et rustikt kvalitetspreg.

800x480 Bjølsund gård-09305.jpg

Gull i Norgesmesterskap i 2021

Utgangspunktet for at Sølvi meldte Bjølsund Brie på Norgesmesterskapet var gode tilbakemeldinger på osten, men først og fremst ønsket om få innspill fra fagfolk og eksperter på ost som kunne være nyttig å ha med videre.

- Jeg ble veldig overasket og veldig glad når vi tok gullet! Det var virkelig lønn for strevet. Det har vært mye jobb og mange søvnløse netter. Og med NM-gullet har restauranter og kokker fått opp lynene for osten og vil ha den. Det ble et springbrett videre for Rygge meieri, forteller hun.

Når det er tørt vanner vi kontinuerlig.

800x480 Kuer Rygge Meieri-07128.jpg